Mitä sinun on tiedettävä syväpuhdistus hampaiden menettelystä

Syväpuhdistushampaiden monimutkaisuuden poistaminen

Suuhygienian merkitystä on mahdotonta yliarvioida. Suu on kuulemma portti terveyteen. Sen tila heijastaa suun terveyttä ja yleistä terveyttä. Plakin ja hammaskiven tarkastamaton kertyminen voi johtaa vakaviin hammassairauksiin, kuten parodontiittiin. Hammaslääkärit suosittelevat syväpuhdistusta tämän torjumiseksi. Mitä syväpuhdistus on ja miksi se on tärkeää suuhygienialle?


Skaalaus ja juurihöyläys on syväpuhdistusprosessi, jossa poistetaan plakki ja hammaskivi ikenen alapuolella ja tasoitetaan hampaan juuret. Tämä ennaltaehkäisevä toimenpide on suunniteltu vähentämään riskiä hammaskomplikaatioista, kuten iensairauksista ja hammaskarieksesta. Tämä prosessi eroaa tavallisesta puhdistuksesta, koska se käsittelee bakteereja, joita löytyy ienrajan alapuolella.

Ensimmäinen askel syväpuhdistuksessa on skaalaus. Tämä tarkoittaa plakin poistamista hampaiden pinnalta ja ienrajan alapuolella. Hammaslääkäri käyttää manuaalista tai ultraääniskaalausta poistaakseen laskennan kertymisen. Seuraavassa vaiheessa juurihöyläys kuorii juuren pinnan bakteerimyrkkyjen poistamiseksi. Se myös tasoittaa juuria kannustaakseen ikeniä kiinnittymään uudelleen.

Kaikki eivät tarvitse syväpuhdistusta. Toimenpide on tarkoitettu niille, joilla on varhaisia merkkejä iensairauksista, kuten punaista tai turvonnutta ientä, verenvuotoa hampaiden harjauksessa tai hammaslankaa käytettäessä, huonoa hengitystä, kutistuvia ientä ja löysät tai liukastuvat hampaat. Hammaslääkäri voi suositella toimenpidettä silloin, kun säännöllinen puhdistus ei riitä tai hammaskiveä näkyy hammasröntgenkuvissa.


Mitä voit odottaa, jos hammaslääkäri on diagnosoinut sinulle iensairauden ja hän suosittelee syväpuhdistusta? Se vaihtelee potilaasta toiseen, mutta hammaslääkäri yleensä antaa hoidettavalle alueelle paikallisen puudutusaineen hilseilyä ja juurisuunnittelua varten. Toimenpide voidaan suorittaa usealla käynnillä, ja jokainen käynti keskittyy eri suun kvadranttiin.

Voit tuntea lievää epämukavuutta syväpuhdistuksen aikana. Kaikkia epämukavuutta tai leikkauksen jälkeistä kipua voidaan kuitenkin hallita käyttämällä reseptilääkkeitä. Hammaslääkäri voi myös määrätä antiseptistä lääkettä infektioriskin vähentämiseksi ja paranemisen edistämiseksi. Muutaman päivän kuluttua sinulle suunnitellaan seuranta, jossa arvioidaan toipumistasi ja selvitetään, tarvitaanko lisää hoitoa tai ylläpitopuhdistusta.

Hampaiden syväpuhdistuksella on monia etuja. Se vähentää parodontaalisten sairauksien riskiä, vakava sairaus, joka liittyy vakaviin sairauksiin, kuten diabetekseen ja sydänsairauksiin. Syväpuhdistus parantaa myös hymysi estetiikkaa ja terveyttä poistamalla plakista ja hammaskivestä johtuvat tahrat. Tämä toimenpide on tehokas myös pahanhajuisen hengityksen ehkäisyssä, joka on yleinen seuraus bakteerien täyttämästä hammaskivestä ja kroonisista ientaudista.


On tärkeää muistaa, että ennaltaehkäisy on aina parempi kuin hoito, huolimatta syväpuhdistuksen hyödyistä. American Dental Association (ADA), joka edistää hyvää suuhygieniaa, suosittelee harjausta kahdesti päivässä fluoridihammastahnalla, hampaiden välistä puhdistusta kerran viikossa ja säännöllisiä hammastarkastuksia. Tämä voi vähentää syväpuhdistuksen tarvetta estämällä plakin ja hammaskiven kertymistä.